Ce inseamna cifrele 10×50 la binoclu?

tabel cifre binoclu

Ce semnifica cifrele scrise pe un binoclu, fie el binoclu de vanatoare, binoclu de profesional sau binoclu cu infrarosu?

Cu toții am văzut acele cifre inscripționate pe binoclu, dar ce reprezintă ele cu adevărat?

Fie că ești pasionat de observarea naturii, de vânătoare sau de explorarea cerului, in acest articol vei gasi informatii despre semnificatia cifrelor de pe binocluri, astfel incat sa stii cum sa alegi binoclul potrivit pentru tine.

Ce inseamna cifrele la binoclu?

numere binoclu: 10×25 vs 10×50

Una dintre cele mai întâlnite specificații de pe binoclu este formată din două numere (de exemplu 10×50, separate de litera “x”. Ce înseamnă ele?

 • Numarul “10” reprezinta puterea de mărire a binoclului. Daca pe un binoclu veti vedea scris numarul 10, înseamnă că obiectele vor părea de 10 ori mai apropiate daca le vezi prin binoclu, decât atunci cand le-ai vedea cu ochiul liber.
 • Numarul “50” reprezinta diametrul obiectivului binoclului (adica a lentilelor), masurat in milimetri. Cu cât acest numar este mai mare, cu atât poate fi captata mai multa lumina, ceea ce transforma binoclul intr-unul ideal pentru observarea în condiții de lumină redusă. Diametrul obiectivului influențează calitatea imaginii și capacitatea binoclului de a capta detalii în întuneric sau în condiții de lumină slabă.

Numere de pe binoclu – exemple

BinocluFactor de marireDiametru obiectiv
8×258x25 mm
8×408x40 mm
10×4210x42 mm
10×5010x50 mm
15×5615x56 mm

Acum ca stii ce inseamna cifrele scrise pe binoclu, poti trage usor concluzia ca, daca ai nevoie de un binoclu pentru distanta mare, atunci primul numar scris pe binoclu trebuie sa fie cat mai mare, adica 10 sau chiar 12.

Tipuri de binocluri pentru diverse activitati si cifrele specifice

Producatorii de binocluri de top (cum ar fi Zeiss, Bushnell, Kowa, ATN, Nikon, Blaser, Vortex, etc) au in portofoliu diverse game de binocluri, cum ar fi:

 • binocluri de vanatoare
 • binocluri bird-watching (pentru observarea pasarilor si a naturii)
 • binocluri cu termoviziune
 • binocluri astronomice
 • binocluri militare
 • binocluri infrarosu
 • binocluri de teatru
 • binocluri de copii
 • binocluri de marina

In continuare vom trata fiecare din variantele de binocluri de mai sus.

Binoclu de vanatoare

barbat care se uita prin binoclu
binoclu de vanatoare

Daca esti vanator, atunci un binoclu de vanatoare profesional precum cele de 10×50 poate fi alegerea perfectă pentru a-ți ajuta să observi detaliile și să adaugi performanță experienței tale în aer liber.

Ce inseamna cifrele de pe binoclul de vanatoare: atunci când alegi un binoclu pentru vânătoare, trebuie să ții cont de câteva aspecte cruciale. Puterea de mărire îți permite să urmărești mai ușor animalul sau să observi detaliile importante din teren. Cu cât este mai mare diametrul obiectivului (numarul “50”), cu atât vei avea o imagine mai clară, chiar și în condiții de lumină slabă, inclusiv pe timpul diminetii sau al serii.

Pentru o experiență de vânătoare de neuitat, recomandam binocluri de vanatoare de top, de la marci consacrate precum Zeiss, Bushnell, Blaser, etc. Trebuie sa iei in considerare binocluri cu tehnologie avansată, cum ar fi binocluri cu termoviziune sau binocluri cu vedere nocturnă. Acestea sunt echipate cu tehnologii speciale (infrarosu / termoviziune), pentru a oferi imagini impresionante în condiții de iluminare redusă sau în întuneric complet.

Binocluri astronomice (pentru observarea astronomica)

oameni cu binoclu astronomic si luneta
binoclu astronomic

Dacă esti pasionat de astronomie, un binoclu pentru distanțe mari cu o vedere clară este esential.

Binoclurile astronomice sunt instrumente optice concepute pentru a permite observarea obiectelor cerești, precum stelele, planetele si galaxiile. Aceste dispozitive sunt adesea preferate de astronomii amatori și de catre pasionații de astronomie, deoarece oferă o vedere detaliată a cerului într-un format mai ușor de manevrat decât telescoapele tradiționale. In general, pentru astronomie se recomanda binocluri 10×42 sau 10×50.

Principala caracteristică a binoclurilor astronomice este puterea lor de mărire, care variază în funcție de model. Diametrul obiectivului unui binoclu astronomic este, de asemenea, un factor important în calitatea observațiilor astronomice. Cu cât diametrul obiectivului este mai mare, cu atât mai multă lumină poate fi captată, ceea ce înseamnă imagini mai luminoase și detaliate.binocluri bird-watching (pentru observarea pasarilor si a naturii)

Binocluri bird-watching

Binoclurile pentru observarea păsărilor, denumite și binocluri pentru bird-watching sau ornitologie, sunt instrumente optice specializate concepute pentru a oferi entuziaștilor observatori de păsări o experiență cat mai placuta in identificarea si studierea avifaunei. Aceste binocluri sunt adaptate nevoilor specifice ale pasionaților de ornitologie și sunt considerate instrumentele esențiale pentru această activitate.

Binoclurile pentru bird-watching sunt proiectate cu caracteristici care facilitează observarea detaliilor subtile ale păsărilor, cum ar fi culorile penajului, modelele de aripi sau comportamentul speciilor. Aceste caracteristici includ o putere de mărire moderată, obiective cu diametre mai mari pentru colectarea maximă a luminii și un câmp vizual larg, permițând observatorului să urmărească păsările in timpul miscarii lor.

Binocluri militare

Binoclurile militare sunt dispozitive optice utilizate de forțele armate si de personalul militar pentru a spori capacitatea de observație și recunoaștere în teren. Aceste binocluri sunt proiectate pentru a rezista la condiții extreme, cum ar fi praf, apă, socuri și vibrații, oferind totodată imagini clare și detaliate.

Principalele caracteristici includ puterea de mărire mare (10x sau 12x), obiective de calitate superioară pentru colectarea optimă a luminii și tehnologii avansate precum infraroșu sau termoviziune pentru vizibilitate în întuneric. Binoclurile militare joacă un rol esențial în misiunile de supraveghere, recunoaștere și identificare a țintelor, contribuind la eficacitatea și securitatea operațiunilor militare.

Cum sa alegi binoclul potrivit

barbat care se uita prin binoclu
binoclu

Alegerea binoclului potrivit depinde de activitățile tale și de condițiile în care vrei să-l folosești. Fie că ești în căutarea unui binoclu pentru vânătoare, pentru explorarea naturii sau pentru observarea cerului, înțelegerea cifrelor de pe binoclu te va ajuta să faci cea mai bună alegere.

Pentru a face cea mai bună alegere, trebuie să iei în considerare utilizarea principală a binoclului și mediul în care vei observa. Dacă ești interesat de observarea păsărilor, a naturii sau de activități în aer liber, un binoclu 8×32 poate fi o alegere excelentă datorită combinației de putere de mărire și diametru al obiectivului. Daca vrei un binoclu de vanatoare, atunci ar fi bine sa alegi un binoclu 10×50.

Performanța și portabilitatea binoclului

Un alt aspect important este dimensiunea și greutatea binoclului. Binoclurile mai mari pot oferi imagini mai luminoase, dar pot fi mai grele și mai puțin portabile.

În schimb, cele mai mici (de exemplu 8×25 sau 10×25) sunt mai ușor de transportat, dar pot să sacrifice puțin din luminozitate.

Cum sa ingrijesti binoclul

ingrijire binoclu cu carpa
ingrijire binoclu cu carpa

Un binoclu de calitate necesită ingrijire adecvată pentru a-și menține performanța pe termen lung. Iata mai jos cateva sfaturi de ingrijire a binoclului:

Curata lentilele: pentru a menține lentilele în stare optimă, utilizează o cârpă moale pentru a îndepărta praful și murdăria. Dacă lentilele sunt murdare, poți utiliza o soluție specială de curățare și o cârpă din microfibră pentru a le șterge delicat.

Pastreaza binoclul intr-o husa de protecție (de obicei binoclurile vin insotite in pachet de husa de transport si protectie). Păstrează binoclul în husa sa de protecție atunci când nu-l folosești pentru a-l proteja de zgârieturi și de deteriorare.

Evita loviturile / socurile: Evita loviturile si socurile puternice, deoarece acestea pot afecta integritatea si performanța optică a binoclului.

Acum ca stii ce înseamnă cifrele de pe binoclu și cum să interpretezi specificațiile acestuia, poti sa alegi cel mai bun binoclu pentru tine. Am discutat despre puterea de mărire, diametrul obiectivului și cum acestea influențează experiența de observare, precum și despre diferitele tipuri de binocluri pentru diverse activități.

Pentru o gamă variată de binocluri si de alte produse de înaltă calitate, vizitează MagazinOutdoor.ro

Cat de bun a fost acest articol? Da click pe stelute pentru a vota.