Biserici fortificate din Transilvania – Romania

biserica fortificata

Iti prezentam mai jos o lista de biserici fortificate din Transilvania ce atrag an de an calatori de seama din Romania, dar mai ales din alte colturi ale lumii.

Ce este biserica fortificata?

Biserica fortificata reprezinta edificiul de cult care este inconjurat de ziduri sau care este construit asemenea unui castel. Acesta cuprinde si elemente ale arhitecturii militare pentru aparare. Bisericile fortificate sunt independente de fortificatiile din oras. In Romania, cele mai cunoscute sunt bisericile fortificate din Transilvania. Exista, de asemenea, biserici fortificate nu numai in Romania, dar si in alte tari din Europa, cum ar fi: Spania, Franta, Estonia, Grecia, etc.

Lista biserici fortificate:

  1. Biserica fortificata de la Biertan (jud Sibiu)
  2. Biserica fortificata din Viscri (jud Brasov)
  3. Biserica fortificata de la Harman (jud Brasov)
  4. Cetatea romana Calnic (jud Alba)
  5. Cetatea fortificata Prejmer (jud Brasov)
  6. Biserica fortificata Valea Viilor (jud Sibiu)
  7. Biserica fortificata Saschiz (jud Mures)
  8. Biserica fortificata de la Darjiu (jud Harghita)

Biserica fortificata de la Biertan

biserica fortificata BiertanBiserica fortificata de la Biertan este un monument istoric inclus pe lista UNESCO a patrimoniului cultural mondial. A fost construita la inceputul secolului XVI in localitatea Biertan din judetul Sibiu.

Edificiul de cult a fost construit pe un deal in stilurile gotic si renascentist fiind imprejmuit de 3 ziduri cu turnuri si bastioane. Biserica reprezinta o constructie monumentala de mari dimensiuni, alcatuita din 3 hale de dimensiuni egale. Biserica a fost foarte bine conservata de-a lungul timpului, iar in interior se afla un altar foarte mare cu 28 scene pictate.

In jurul bisericii fortificate Biertan circula legenda conform careia o parte a edificiului reprezenta o zona de carcera pentru sotii care voiau sa divorteze. Acestia erau obligati sa locuiasca in aceeasi incapare, sa imparta acelasi pat si aceleasi tacamuri. In 300 ani a existat un singur divort.

Un alt lucru care atrage interesul turistilor este usa sacristiei, realizata in  anul 1515, care are un sistem unic de inchidere cu 19 incuietori care sunt actionate de o singura cheie. Usa si sistemul de inchidere au fost premiat la o expozitie din anul 1910 la Paris.

Biserica fortificata din Viscri

biserica fortificata Viscri

Biserica fortificata din Viscri este localizata in comuna Bunesti, judetul Brasov. Este un monument istoric inclus pe lista UNESCO din 1999.

Edificiul a fost ridicat in secolul al XIII pe locul unei vechi bazilici romane din secolul al XII. In secolul al XV-lea bisericii i se adaugau turnuri, bastioane si ziduri de aparare, astfel fiind transformata in biserica fortificata.

De asemenea, satul Viscri a fost adaugat pe lista patromodiului UNESCO. Biserica este in continuare foarte bine conservata si poate fi vizitata.

Se poate vizita si un muzeu in care sunt expuse obiecte si straie populare ale sasilor care au locuit in zona. Orga este functionala.

 

Biserica fortificata de la Harman

biserica fortificata Harman

Harman din judetul Brasov este localitatea care adaposteste biserica evanghelica fortificata care poarta acelasi nume. Biserica fortificata Harman a fost construita in secolul XIII si istoria ei este legata de prezenta Ordinului Cavalerilor Teutoni.

A fost desemnata monument istoric. Biserica poate fi vizitata alaturi de turnul capela, camari, turnul clopotnita, muzeul etnografic, fortificatia cu zidurile de aparare.

Altarul a fost construit in stil baroc, iar orga functioneaza si in prezent. O caracteristica a bisericii Harman sunt bancile din centru destinate femeilor casatorite, confectionate din grinzi de brad si fara spatar, asa cum impunea portul. Interiorul este decorat cu covoare cu motive orientale.

Cetatea Harmanului a fost incendiata de mai multe ori de-a lungul timpului, insa niciodata nu a fost cucerita.

Mai multe informatii despre Biserica fortificata de la Harman aici.

Vezi aici unde poti campa cu cortul sau cu rulota in Transilvania in timp ce faci turul bisericilor fortificate: https://www.magazinoutdoor.ro/blog/outdoor-camping/locuri-de-camping-cu-cortul-sau-cu-rulota-in-transilvania-romania.html

 

Cetatea romanica Calnic

biserica fortificata Calnic

Cetatea romanica Calnic  din judetul Alba a fost foarte bine conservata de-a lungul timpului. In anul 1999 a fost inclusa pe lista Patrimoniului Mondial Unesco. Cetatea a fost pe rand domeniu nobiliar, biserica evanghelica si casa parohiala.

Se diferentiaza de alte cetati prin amplasamentul ei intr-o zona de altitudine joasa, langa raul Calnic. Cetatea este formata din doua ziduri ovale, concentrice, doua turnuri si un bastion.

In interior se afla curtea, capela, fantana si turnul locuinta. In interiorul cetatii se pot admira expozitii de arta populara si medievala, icoane pe sticla si lemn, costume populare, covoare, obiecte decorative din ceramica, expozitie de viticultura.

Cetatea fortificata Prejmer

biserica fortificata Prejmer

Cetatea fortificata Prejmer, care adaposteste biserica a fost construita in secolul al XIII lea pe baza unei vechi bazilici romane. In anul 1999 a fost introdusa pe lista UNESCO.

Se spune ca este cea mai bine pastrata biserica cetate din estul Europei. Chiar si in timpul comunismului, au fost acordate fonduri pentru conservarea ei. Cetatea a fost atacata de 50 ori, inca cucerita doar o singura data.

Cetatea Prejmer a primit trei stele in Ghidul Verde Michelin, destinat turismului. Altarul pictat in secolul al XV lea reprezinta unul dintre atractiile cetatii.

Stuparul cu 274 camerute reprezinta o alta atractie a cetatii. Cele 274 camerute reprezentau aria de salvare a celor 274 case din sat in caz de atac.

 

Biserica fortificata Valea Viilor

biserica fortificata Valea Viilor

Biserica fortificata Valea Viilor, inclusa pe lista patrimoniului mondial UNESCO din Romania se afla in satul Valea Viilor din judetul Sibiu.

Biserica a fost construita in secolul XV in stil gotic, ulterior suferind transformari fiind fortificata. De-a lungul timpului biserica fortificata a fost reconditionata si renovata.

In biserica se pastreaza si astazi nenumarate obiecte vechi deosebit de valoroase precum: stranele, altarul, orga, baldachinul, dar si hersa bisericii pastrata inca din anul 1525.

Mai multe informatii despre biserica fortificata Valea Viilor gasiti aici.

 

Biserica fortificata Saschiz

biserica fortificata Saschiz

Biserica fortificata Saschiz din judetul Mures a fost contruita in secolul XIII in onoarea Regelui Stefan I al Ungariei, al caruit hram il poarta si in prezent.

Biserica apartine stilului gotic si este construita din cariera de piatra sub forma unei sali foarte mari. In prezent se afla pe lista patrimoniului UNESCO si este vizitata anual de numerosi turisti, inclusiv Printul Charles a vizitat de cateva ori biserica.

Interiorul bisericii este simplu, insa in trecut fusese ornat cu diverse picturi florale, care au fost sterse de catre calvini. O atractie a bisericii fortificate Saschiz este turnul cu ceas, care seamana foarte mult cu cel din Sighisoara.

Pe vremuri sferturile de ora erau marcate de statuia unui baiat din lemn pe nume Bogdan cu un clopot in mana . Din pacate turnul este puternic deteriorat, nu poate fi vizitat si necesita ample restaurari. La cativa pasi de biserica se afla ruinele fostei cetati taranesti.

 

Biserica fortificata de la Darjiu

biserica fortificata Darjiu

Biserica fortificata de la Darjiu din judetul Harghita mai este numita si Cetatea Slaninilor. A fost construita in stil gotic in secolele XIV- XV si din anul 1999 a fost inclusa pe lista Patrimoniului UNESCO.

Biserica are o forma dreptunghiulara si o inaltime medie de 15 metri. Pe peretii bisericii se mai pot admira inca cateva picturi murale. In interiorul curtii se afla si un muzeu.

Bastioanele bisericii fortificate de la Darjiu ascund in camerele de provizii carnea, slana sau carnatii afumati ai satenilor. Acestea sunt agatate de cate un cui, fiecare familie avand cel putin unul, iar cea care are mai multe cuie este considerata mai bogata.

Cuiele sunt transmise urmasilor din tata in fiu. Inca din epoca medievala in fiecare miercuri femeile merg in biserica si isi taie din portia de carne cantitatea necesara pentru saptamana respectiva. Daca cineva fura din carnea altcuiva el este scos din comunitate.

La aceasta ceremonie a slaninii desfasurata in fiecare zi de miercuri pot participa si turistii cu conditia sa isi anunte inainte intentia.


Tu ce biserica fortificata din Transilvania ai vrea sa vizitezi?

Cat de bun a fost acest articol? Da click pe stelute pentru a vota.