Vanatoare in Romania

vanatoare

Vanatoarea este una dintre cele mai vechi îndeletniciri umane, ea reprezentând mult timp singura si principala sursa de hrana pentru oamenii primitivi. Odata cu trecerea timpului si cu diversificarea ocupatiilor, aceasta practica a devenit tot mai putin una zilnica si a capatat un caracter sporadic, pentru ca in ultimele sute de ani sa fie practicata doar ca sport si in scop recreativ.

In tara noastră vânătoarea a fost reglementata de mai multe ori in cursul ultimilor decenii, fiind aliniata cu cerințele europene in domeniu. In 1989 a fost stabilita o serie de principii de baza in domeniu, principii care – cu mici modificări – se respecta si astăzi, precum dimensiunea fondurilor de vanatoare si proprietatea asupra vanatului.

Potrivit Legii nr. 149/2015 Art. 2. „Fauna de interes cinegetic este resursă naturală regenerabilă, bun public de interes național şi internațional.”, in timp ce la Art. 3. se specifica faptul ca „Exercitarea vânătorii se face în scopul asigurării echilibrului ecologic, ameliorării calității populațiilor faunei de interes cinegetic, cercetării științifice, precum și în scop didactic sau recreativ-sportiv.”

Fondul cinegetic național, ce cuprinde doua mari componente si anume vânatul si respectiv biotopul sau terenul pe care acesta se afla, se divide in fonduri de vânătoare bine delimitate si care trebuie sa aibă anumite dimensiuni pentru a fi catalogate astfel: in zona de câmpie un minim de 5.000 ha, in zona de deal un minim de 7.000 ha și peste 10.000 ha in zonele de munte.

Nimeni nu are dreptul de a vana fără permis special de vânătoare si in condițiile legii, adică in spatiile special destinate acestei activități si cu acordul proprietarilor – Statul Roman sau Asociațiile de vânători.

Tara noastră se bucura de o mare diversitate in ceea ce privește fondul de vânătoare, fiind prezente numeroase specii de animale pe care pasionații le pot vana. Climatul variat, precum si relieful eterogen determina prezenta pe teritoriul României a aproape tuturor speciilor de vânat european.

Tipuri de vanatoare

Vanatoarea poate fi catalogata in functie de mai multi factori.

Pornind de la numarul participantilor, vanatoarea poate fi, potrivit legislatiei:

  • vânătoare individuala – participa un singur vanator, insotit de un reprezentant al fondului de vanatoare sau gestionar
  • vânătoare colectiva de tip A – pot participa intre 2 si 5 vanatori
  • vânătoare colectiva de tip B – pot participa minim doi vanatori, cu sau fara gonasi

O alta clasificare se face in baza vanatului, fiecare tip avand propriile caracteristici si cerinte legale.

Vanatoare la mistret

mistreti
mistreti

Vanatoarea de mistreti este una dintre cele mai apreciate si practicate tipuri de vanatoare din Romania in ceea ce priveste vanatul de mari dimensiuni. Ultimele modificari legislative au adus o noutate in acest domeniu, acum fiind facuta o disctictie intre vanarea mistretilor masculi si a mistreților femela. Sezonul de vanatoare la mistreti femela este cuprins intre 1 iunie si 31 ianuarie, insa masculii pot fi vanati tot timpul anului, perioada optima fiind intre 15 octombrie si 15 decembrie. Mistreții se intalnesc in cea mai mare parte a tarii, find o specie prolifica.

Cele mai utilizate metode de vanare a acestor animale sunt goana si panda. Atunci cand vorbim despre un echipament de vanatoare adecvat, trebuie sa amintim faptul ca in prezent este acceptat ca armament de vanatoare in cazul mistreților, cerbilor, capriorilor, caprelor negre, ursilor si muflonilor numai a cartuselor cu proiectile unice. Cele mai utilizate arme in tara noastra pentru vanatoarea de mistreti sunt armele cu calibru de 12mm. Tinuta vanatorului trebuie sa fie adecvata terenului, cu haine de camuflaj sau verde inchis, si cu bocanci de vanatoare.

Vanatoare la caprior

caprior
caprior

Capriorul este un animal de talie mare larg raspandit pe teritoril tarii noastre, fiind regasit in zonele impadurite de la munte, in zonele de deal si campie pana in zona Deltei Dunarii.  Sezonul de vanatoare la capriori este deschis in perioada 1 mai – 15 octombrie pentru masculi, pentru femele fiind deschis in perioada 1 septembrie – 15 februarie. Ca metode de vanatoare la caprior sunt acceptate doar panda si dibuitul, celelalte fiind interzise. Armamentul utilizat este cel cu cartus cu proiectil unic.

Vanatoare la cerb carpatin

cerb carpatin
cerb carpatin

Cerbul carpatin sau cerbul comun este prezent in aproape tot arealul montan, fiind regasit si in zone de deal si chiar in zone de câmpie, impadurite. Datorita conditiilor climatice mai dure fata de cele din Europa de Vest, exemplarele de cerb de la noi sunt superioare celor din alte tari, selectia naturala fiind una foarte buna. Din acest motiv vanatorii sunt atrasi de trofeele de cerb si de vanarea acestui minunat animal salbatic.

Sezonul de vanatoare la cerb este deschis intre 15 septembrie si 31 decembrie pentru masculii de selectie, pentru cei de trofeu intre 10 septembrie – 15 noiembrie, iar pentru femele intre 1 septembrie si 15 februarie.

Un bun echipament de vanatoare a cerbului, tinand cont de sezonul de vanatoare, trebuie sa fie compus din haine impermeabile, din pantaloni de vanatoare cu imprimeu de camuflaj, bocanci de vanatoare cu o buna aderenta, precum si cu geaca de vanatoare cu gluga.

Vanatoare la urs

urs
urs

Ursul se afla in top 3 vanat mare in Romania, aici adapostindu-se aproximativ jumatatate din populatia de ursi a Europei (excluzând Rusia). Totodata, aici este se cea mai densa populație de urs brun din Europa. El poate fi regasit in intreg arealul montan, dar si in zona de deal.

Protejat de lege, ursul prezinta conditii speciale de vanatoare, împușcarea femelelor si a puilor fiind interzisa. Masculii pot fi impuscati in anumite conditii, in special pentru a elimina anumite exemplare periculoase pentru om ori pentru a echilibra un anumit habitat.

Alte tipuri de vanatoare

iepure de camp
iepure de camp

Alaturi ce aceste animale de talie mare ce se afla in aria de interes a vanatorilor romani si straini in egala masura, pe toritoriul tarii noastre se regasesc multe alte animale mamifere si pasari ce pot fi vanate. Aici putem aminti lupul, rasul, muflonul, capra neagra, vulpea, iepurele, respectiv fazanul, potarnichea sau cocosul de munte. Daca in cazul unora vanatoarea se realizeaza in anumite conditii, in cazul altora sezonul de vanatoare este deschis tot anul (vezi vulpea).

Vanatoarea de iepure de camp este una dintre cele mai populare, fiind in acelasi timp si cea mai usor de practicat. Cu un sezon de vanatoare deschis intre  1 noiembrie si 31 ianuarie, vanarea iepurilor se poate face prin diverse metode: la goana, in camp si la padure, la sarite sau cu cainele de aret.

Vanatoarea de pasari prezinta un farmec aparte pentru pasionati, fiind mai dificila si totodata mai captivanta. Fazanul si potarnichea se afla in topul preferintelor, urmate de cele de gaste si rate salbatice.

Vanatoarea in Romania se practica la o scara mult mai mare decat se crede, bogatia resurselor naturale in acest domeniu fiind recunoscuta si peste hotare. Odata cu cresterea interesului pentru anumite tipuri de vanat, au aparut si fonduri de vanatoare private, dar si magazine de articole de vanatoare, magazine ce pun la dispozitia celor interesati o lista de echipament de vanatoare profesional, dar si armament si munitie pentru armele de vanatoare.

Cat de bun a fost acest articol? Da click pe stelute pentru a vota.